torsdag 25. februar 2010

DAGBOK FOR PILEGRIMSSTAV PÅ LANGFERD FRA STIKLESTAD TIL SANTIAGO de COMPOSTELA 2010

Knut Lillealtern, prosjektleder for Pilotprosjekt Pilegrimsleden, 25.02.10:
Denne bloggen er en formidling av dagboknotater fra en pilegrimsstavs ferd fra Stiklestad til Santiago de Compostela ifm Europa Compostela 2010. Bærere av staven oppfordres til å sende bilde- og tekstbidrag fra sine strekninger, enten på e-post til knut@pilegrim.info eller som sms/mms til +47 99 307 308, så skal jeg legge dette ut på bloggen.
Les mer om stafetten her

Blog posts are welcome

Blog posts from participants are welcome. They will be posted at http://vandrestaveuropa2010.blogspot.com/

Please send brief texts and/or photos from your journey to Knut Lillealtern.
E-mail:
knut@pilegrim.info.

You can also send pictures via MMS to +47 993 07 308.

Thank you so much.


Stein Thue:
Fra Stiklestad til Trondheim

Fredag 26. februar 2010 starter Trond Gilde på sykkel, med vandrestaven, fra Stiklestad i retning Trondheim. Samtidig drar Eskil Følstad fra Stiklestad til "Marsimartnan" i Levanger for å besøke standen til munkene fra Munkeby Mariakloster. Munkene vil sende med en hilsen i dagboka. Så fortsetter pilegrimsstaven og dagboka videre med Trond Gilde på sykkel til Trondheim. Om kvelden blir det stafettveksling ved Nidaros Pilegrimsgård i Trondheim.

Det er vinter i Norge, og termometeret viser kalde minusgrader. Strekningen til Santiago utgjør mer enn 4 000 km. Årstiden og den lange distansen gjør det nødvendig å bruke ulike transportmidler på etappene. Fra Trondheim vil vandrestaven bringes videre mot Hjerkinn med både motorkraft og vandringer.

Gode grunner

Hellig Olavs skrin i Nidaros var Nordens store valfartsmål i middelalderen. Valfarten hit har gjennom de siste ti-årene fått en renessanse, og pilegrimer legger stadig ut på vandring hit. Det er gode grunner til at vi lar stafetten begynne nettopp på Stiklestad . Det var her Olav Haraldsson falt i Norgeshistorien mest berømte slag i 1030. Slaget på Stiklestad representerer et vendepunkt i Norgeshistorien – overgangen fra det norrøne høvdingsamfunnet til en tid da kongemakt og kristendom tok til å forme landet.

St. Olav og St. Jakob
På et relikvieskrin fra Hedalen Stavkirke er St. Olav og St. Jakob avbildet sammen (ca 1250). Det sier noe om middelalderens forståelse av forbindelsen mellom disse to. Sant Iago – St. Jakob – er vernehelgen for pilegrimene, for Spania og for byen Santiago. Olav er og blir vernehelgen for Norge. Gjennom denne stafetten kommer Olav Jakob i møte. Fra Olavs by langt mot nord begir vi oss av sted til Santiagos by langt i sør. Et stykke pilegrimsvei med flere etapper å tilbakelegge – og mange pilegrimer å bli kjent med.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar